17 octombrie, 2011

Schimb de Carte Ortodoxa - impresii


La orasul de la Malul Marii, a avut loc ce-a de-a doua Editie a Evenimentului International “Schimb de Carte Ortodoxa!” Ca si in editia precedenta, gazda acestui eveniment a fost Liceul Teoretic “Decebal”. Ne-am bucurat de bogatul cuvant duhovnicesc al invitatilor speciali, care au incununat aceasta intalnire. Pr.Protos.Asist.Univ.Dr Maxim Vlad, de la Catedrala Arhiepiscopala “Sf.Ap.Petru si Pavel” ne-a prezentat doua carti: “Regele, Inteleptul si Bufonul – marele turnir al religiilor” de Shafique Keshavjee, “Aparent un roman de dragoste cu intriga politista, in fapt un veritabil tratat de istorie a religiilor, o lectura fascinanta”(Critiques Libres). Fiind o discutie crestina, Pr.Maxim a prezentat cartea despre poetul “Ovidiu”(de David Wishart), un convertit la crestinism. O alta carte prezentata a fost “Calauza Ateismului”. Parintele Daniel Ivan, a scos in evidenta echilibrul dintre om si crestinism, un echilibru combatut in aceasta carte. In aceasta editie au mai fost prezentate carti precum: “Doua milioane de kilometri in cautarea adevarului” de Klaus Kenneth – o carte in care este prezentat un tanar care “trece” prin toate religiile si ramane la crestinism. Jurnalul Sfantului Siluan Athonitul sau “Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei” a fost o alta despre care s-a vorbit si care a starnit cu adevarat discutii intre participanti. Coordonatorul Revistei Lumina Lina, domnul Ionut Druche la aceasta editie a vorbit despre colectia “Dobrogea Crestina” – “Viata si activitatea Pr.Nicolae Cananau”( aducând în lumină viaţa unui slujitor al bisericii considerat de mulţi ca fiind al doilea ctitor al Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, deoarece a restaurat integral lăcaşul de cult după avariile suferite în urma bombardamentului aerian din anul 1941), “Viata religioasa a Dobrogei in decursul vremurilor” (Aceasta reprezintă lucrarea de licenţă a primului preot ortodox român pe care l-a avut oraşul Constanţa, după eliberarea Dobrogei de sub stăpânirea otomană şi totodată primul preot paroh al Catedralei) si “Preot Constantin Lembrau – Primele marturii crestina in interiorul Dobrogei”( in aceasta carte descoperim poezii semnate de Constantin Lembrău - fost slujitor al bisericii „Adormirea Maicii Domnului - I” în perioada 1964 - 1989,  şi fotografii de epocă, multe dintre ele datând de la redescoperirea Peşterii Sfântului Andrei şi de la prima sfinţire a sa de catre Episcopul Kesarie).
In aceasta editie a Schimbului de Carte Ortodoxa a avut loc si lansarea “Carte de poezii reiligioase” sub semnatura Monahiei Filofteia din Arhiepiscopia Ramnicului, carte dedicata cu deosebita apreciere si recunostinta IPS Teodosie-Arhiepiscopul Tomisului.
Spre sfarsitul discutiei Parintele Daniel Ivan a nuantat discutia vorbind despre filmul  “Patimile lui Hristos” in regia lui Mel Gibsons.
L-am lasat sa incheie aceasta intalnire pe Parintele Bogdan Papacostea, cunoscuta de constanteni pentru emisiunile care le realizeaza la Neptun TV si Radio Dobrogea. Fiind preot si librar, ne-a introdus intr-o minunata lume a cartilor si e scos in evident importanta lecturarii cartilor ortodoxe, precum si aplicarea invatamintelor in viata de zi cu zi.
In incheierea aceste intalnirii, participantii au fost invitati sa lase ganduri si impresii despre aceast eveniment, in “Cartea de Aur” a Asociatiei Tinerilor Ortodocsi Orthograffiti.
“Este frumos sa ai prieteni, dar este si mai important sa impartasim ganduri.” (Monahia Filofteia), “Suntem incantati de initiative Asociatiei Tinerilor Ortodocsi Orthograffiti, care au deschis o cale speram noi in cautarea adevartelor valori si a libertatii de exprimare a tinerilor” (Pr.Daniel Ivan). “A fost frumos si probabil va fi si va mai fi, si speram ca aceste intalniri sa devina o traditie” (Pr.Bogdan Papacostea)
“Sunt incantat ca am participat si la a doua editie, a acestui eveniment international. Am putut invata lucruri noi si intalni carti cu adevarat minunate. Schimb de Carte Ortodoxa este cu adevarat o oaza in aceasta lume… “ (Florin).
Iata mai sus cateva ganduri despre aceasta intalnire. Am incercat prin aceasta editie sa ne facem mai “auziti” ca in editia precedent sis a cream “oaze in aceasta lume”. Toti participantii si invitatii speciali,  la sfarsitul intalnirii au primit in dar Reviste Orthograffiti, Reviste Familia ortodoxa si Presa Ortodoxa, precum si diploma de participare.
Multumim Liceului Teoretic “Decebal”, “Librariei Sophia”, partenerilor  media Radio Dobrogea si Revistei Lumina Lina, precum si sponsorilor SC Royale Distribution & Impex Distribution Bucuresti si BJ Aveiro Star Constanta!
Impartasind un gand, ne-am facut prieteni!

2 comentarii:

  1. Din pacate de data aceasta nu am reusit sa ajung, desi stiam ce pierd. S-a inregistrat? Exista un fisier audio?

    RăspundețiȘtergere