19 aprilie, 2010

Rugatori la Portile Raiului ...

Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul. Celui ce îi este sete, îi voi da să bea fără plată din izvorul apei vieţii.”

Condoleante poporului polonez, caci au pierdut un luptator pe pamant, dar au castigat un rugator la Portile Raiului. Lech Kaczynski şi fratele său au activat amândoi în opoziţia anticomunistă. După impunerea legii marţiale în decembrie 1981, Lech a fost închis, împreună cu alte câteva mii de militanţi ai Solidarităţii. După eliberare, a devenit, împreună cu fratele său, un colaborator apropiat al lui Lech Walesa în cadrul Solidarităţii. Deoarece la începutul anilor 1990 între ei şi Lech Walesa au apărut divergenţe, Lech şi Jarosław au fondat în 2001 partidul „Dreptate şi Justiţie”, devenit între timp cel mai important partid polonez.

În urmă cu cinci ani, omenirea îl pierdea pe Papa Ioan Paul al II-lea. 16 aprilie 2005. Tot într-un aprilie, dar în 2010, Lech Kaczynski a pierit în accidentul aviatic de la Smolensk. În loc să vină primăvara, Polonia se întunecă. Aprilie e o lună ce îi înspăimântă tot mai mult pe locuitorii acestei ţări.
Deşi nu se bucura de prea multă popularitate, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a fost omagiat la Cracovia de oameni simpli, dar şi de câţiva conducători de state din lume.

Oamenii au venit încă de la prima oră în Rynek Glowny. Îşi frecau mâinile de frunte, aşteptând să se descreţească. Intrarea s-a făcut pe străzi înguste, unde n-aveai ce să priveşti. Poporul ăsta parcă a uitat să zâmbească. Papa Ioan Paul al II-lea a fost un stâlp de sprijin pentru toată lumea. A luptat pentru pacea între popoare şi asta l-a transformat în cel mai iubit om de pe Pământ. Lech Kaczynski era un tip autoritar. Nu a vrut niciodată să stea în genunchi în faţa ruşilor şi a nemţilor.

Credincioşi au urmărit totul pe ecranele gigantice.Printre ei s-a aflat şi un grup de bucovineni, îmbrăcaţi în haine tradiţionale, care au arborat toată ziua steagul României în Rynek Growny. Limitele umanităţii de la care poporul nostru nu se abate, în general, sunt ţărmuri între care se mişcă apele relaţiilor dintre România şi Polonia, fără să treacă peste ele.

Cortegiul funerar s-a dus agale spre Castelul Wawel, polonezii luându-şi adio de la preşedintele pe care îl apreciază în primul rând pentru că a luptat împotriva avorturilor. A murit la "al doilea Katin", lucru care îl absolvă de toate păcatele şi îl face erou.

 "Vino. Şi cel ce aude să zică: Vino. Şi cel însetat să vină, cel ce doreşte să ia în dar apa vieţii."
Sincere condoleante poporului polonez.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu