29 iulie, 2011

Preotul ... stalp al societatii sau "cersetor cu facultate" ?

Preotul trebuie sa fie un stalp al societatii. Acestea sunt cuvintele unui prieten despre semnificatia termenului “preot”. Tot el a mai afirmat ca preotii nu traiesc decat din cersit. In concluzie acestia sunt niste cersetori, dar cu facultate. Dar haideti sa ne intoarcem in trecut, pe vremea lui Iisus Hristos. Dupa ce a Murit si a Inviat, Iisus Hristos S-a aratat Apostolilor si le-a zis: “Pace voua! Precum M-a trimis pe mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant! Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si in Ceruri, iar carora le veti tine, tinute vor fi si in Ceruri.” (Ioan XX, 21-23); “Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi.” (Marcu XVI, 15-16). Iata doua exemple prin care Iisus ii face pe Apostoli urmasi ai Lui. Apostolii au avut sa faca Episcopi, Preoti si Diaconi. Astfel, preotii din ziua de azi sunt urmasii Apostolilor, deci ai lui Iisus Hristos. Daca sustinem “cersetoria” de mai sus, dupa spusele lui, Iisus si Apostolii erau niste ceresetori nu ???
In primu exemplu, Iisus Hristos a instituit si o Taina foarte importanta, si anume Sfanta Spovedanie. Deci fara preoti nu avem cum sa primim iertare de pacate. Dar, multorara le este frica de ei si de aceasta Taina. De ce ? Ca nu cumva preotii sa impartaseasca si altora, pacatele pe care noi le comitem. Mai umba o vorba prin targ. Am auzit-o de nenumarate ori. “Nu-i pacat ce bagi in gura, e pacat ce scoti din gura!” Cum e de fapt cu aceasta vorba?? Chiar asa sta treaba? Nelamurit fiind, am intrebat si eu un preot. Acesta mi-a zis ca da, este adevarat. Chiar si in Vinerea Mare, putem manca carne, dar … nu trebuie sa avem nici un pacat. Eeei, deci cum este ??  Atunci pot sa-i zic si eu acum acelor personae care zic ca nu au nevoie de preot… daca nu aveti nici un pacat pe care sa-l spovediti, sa-mi ziceti si mie, sa vin sa ma inchin unor sfinti.
Dar sa revenim la preotii din ziua de azi, la cei care “trebuie sa fie stalpi ai societatii”, si coboara din ML (nr.cr.  denumirea unei masini 4x4, din clasa Mercedes). “Ii vad zilnic cum isi parcheaza masinile la Patriarhie. Cum pot sa ma duc sa-i zic "sarut mana parinte"?”(cuvintele unui prieten. Sa ii dam un nume fictiv – Ion). Ioane, tie iti zic, i-a aminte la ce faci si cum gandesti caci “Nu judecati, ca sa nu fiti judecati; Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau, si barna din ochiul tau nu o iei in seama? Sau cum vei zice fratelui tau: Lasa sa scot paiul din ochiul tau, si iata barna este in ochiul meu? Fatarnice, scoate intai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea sa scoti si paiul din ochiul fratelui tau.”(Matei VII, 1-5).
Acum facandu-va o marturisire: acest Ion, nu era asa inainte, pana sa intalneasca o fata. Care aceasta nu mai crede in preoti, in biserica. Numai intr-un Dumnezeu, care o fi pe undeva pe acolo pe sus. Numai crede in preoti deoarece a stat imprejurul lor si stie cum sunt acestia. Si cel mai rau imi pare pentru acest Ion, care incepe sa se indeparteze intr-un fel de Dumnezeu desi nu recunoaste acest lucru. Stie preoti care castiga foarte multi bani si au vile si masini. Cum am mai spus si in alt articol: nu trebuie sa se generalizeze acest lucru. Daca 1000 de preoti din Romania au bani, case si masini … nu inseamna ca totii preotii din Romania sunt in aceeasi situatie. Iar cei care sunt asa... Ion stai linistit, ca isi vor primi rasplata faptelor lor.
Daca tu nu crezi in preoti si in Biserica, inseamna ca nu crezi in Iisus Hristos. Cum am zis mai devreme, acestia sunt urmasii lui Hristos, iar Biserica este Casa Domnului.
Haide-ti sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa eliminam preotii din viata omului (caci si asa nu avem nevoie de ei nu ???) Daca nu avem preoti, nu ne mai trebuie nici Biserica. Daca nu avem preoti si Biserica se elimina automat toate cele 7 Taine si celelalte sfinte slujbe. Am ramane noi ... si diavolul. Am deveni cu totii atei, chiar daca vom sustine credinta in Dumnezeu. Cum sa crezi in Dumnezeu daca faptele tale nu dovedesc acest lucru? “Nu poti sluji la doi Domni, si lui Dumnezeu si lui Mamona”(Matei VI, 24)  Caci “credinta fara fapte este moarta ( Iacov II, 26)
Revenind la personajul nostru – preotul – acesta joaca un rol foarte important in viata omului. Chiar daca are ML, vila, bani, e sarac sau are probleme cu bautura, harul Duhului Sfant dat lui la hirotonie ramane pana la moarte.
Depinde de voi daca vedeti in preot un cersetor cu facultate sau un urmas al lui Iisus Hristos.


P.S. Sper din tot sufletul meu si il rog pe Bunul Dumnezeu sa-i lumineze mintea lui Ion – si sa-i dovedeasca puterea preotului. Am nadejde in Dumnezeu ca lui Ion i se va deschide o fereastra sa cunoasca “Calea, adevarul si Viata”

Un comentariu:

  1. Sf. Ioan Gura de Aur are un cuvant interesant pe aceasta tema: "E usor a cinsti un preot sfant, dar incearca si cinsteste pe unul pacatos. Cand cinstesti un sfant, arati clar ca cinstesti omul. Dar, cand cinstesti pe pacatos, arati ca cinstesti harul lui Dumnezeu care este in el".

    RăspundețiȘtergere