13 ianuarie, 2012

SMURD si Raed Arafat

            Haideti sa vorbim despre SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare) si cum a ajuns acesta pana in prezent.
              Istoria SMURD-ului se poate spune ca incepe prin septembrie 1990, Dr.Raed Arafat, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva din Targu Mures, care a dorit sa experimenteze un sistem de urgenta, care functiona si in alte tari europene. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive, si un medic pregatit in domeniul medicinei de urgenta. Astfel a luat nastere SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare), care avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie.  Timp de o luna personalul era formart din voluntari - studenti la medicina, medici sau voluntari ai Crucei Rosii. S-a incercat colaborarea cu diferite institutii, dar neavand rezultatul dorit, din octombrie 1991, echipajul SMUR a fost pus sub coordonarea Grupului de Pompieri Militari din Tg.Mures. Astfel au fost asigurate SMUR-ului conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical.
              Anul 1992 a fost un an plin pentru SMUR, deoarece a continuat dezvoltarea si pregatirea personalului, care era aproape in totalitate voluntar. S-au realizat relatii de colaborare internationala cu servicii similare din diferite tari. In luna noiembrie, cu instructori din Olanda, Germania, Scotia si SUA dua un curs international de 3 saptamani, a a vut loc o aplicatie la care au fost invitati reprezentanti ai diferitelor institurii si ministere. Aceasta aplicatie a fost un succes, astfel prin oridinul nr 1094 din 05 noiembrie a Ministrului Sanatatii, a fost declarat noul sistem din Targu Mures drept Centru National Pilot.
              In anul 1993, la Spitatul Clinic Judetean Mures, s-a creat o camera de reanimare in vederea ingrijirii pacientilor adusi in stare grava adusi de SMUR sau sositi cu diferite mijloace de transport. Prin crearea acestei camere a fost redusa mortalitatea cu 50 % in cadrul Serviciului de Primiri Urgenta al Spitalului Judetean Mures. Tot in acest an a fost donata o autospeciala de descarcerare Grupului de Pomieri Mures, fiind instruit si personalul. Astfel, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).
              Tot in 1993, primele modele de SMURD apar si in Oradea si Sibiu.
              Noutatea ce o aduce anul 1994, este construirea primului departament de urgenta unic, dupa modelul celor din Marea Britanie si SUA, iar pompierii din Scotia au dotat si instruit pomierii mureseni in ceea ce priveste interventiile in accidentele chimice, creand in acest fel prima unitate de interventie din Romania.
             In anul 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveste Pompierii, Politia, Ambulanta si SMURD.
            Dupa aceasta mica istorie a SMURD-ului, am ajuns si in anul 2012 cand Ministerul Sanatatii a propus noua Lege a Sanatatii. O lege a sanatatii contestata de multi, chiar si de Raed Arafat subsecretar de stat in acest minister (n.r. pana pe 12 ianuarie)  Sistemul actual (de medicină de urgență) e bine reglementat pe o anumita viziune, o anumita direcție. Este considerat exemplu de bună-practică pentru întreaga regiune și sugerăm ca el să nu fie reformat cel puțin până ce nu vedeți impactul reformei și asupra altor sectoare", a declarat subsecretarul de stat Raed Arafat, arătând că motivul dezvoltării sistemului de urgență până acum este că a fost sprijinit de toată lumea, inclusiv de guvernul actual, potrivit HotNews.
            "Decizia finală asupra sistemului actual de urgență rămâne să fie una politică, dacă după toate dezbaterile și după punctul de vedere al FMI, care zice clar că sistemul de urgență din România funcționează, noi creăm cu totul alte concepte", a mai precizat Arafat.
            Astfel, infiintatorul SMURD Raed Arafat si-a dat demisia, ieri pe 12. ianuarie din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. "Mă retrag şi vorbesc din afară ca orice cetăţean român, fără să am obligaţii în Guvern. Aşa este normal şi onest din partea mea", a declarat acesta.
            Daca sunetti de acord ca Raed Arafat sa participe la noua lege a sanatatii, Realitatea TV a declansat o actiune prin care se doreste semnarea unei petitii in acest sens. Daca credeti ca Raed Arafat a facut mai mult decat orice politician pentru tara asta, daca acest "roman adoptat" merita in luarea deciziilor, daca acesta merita sa ne ajute tara, atunci va invit si pe voi sa semnati aceasta petitie, si, de ce nu, sa si prostestati!!!
Semneaza Petitia Aici.

Nota!
(Informatiile din acest articol au fost preluate de pe site-urile:
www.smurd.ro, www.adevarul.ro, www.realiatea.net, si http://theodora0303.wordpress.com )


Un comentariu: