08 februarie, 2011

Preotul intre “Icoana” si “mila” enoriasului


 Zilele trecute am vorbit cu un prieten despre preoti. Acesta a sustinut ca lumea poate sa existe sa fara preoti. Ca ei sunt hoti si spagagii. Haide-ti sa vedem de unde vin preotii si dupa aceea mai vorbim despre ei.
Sf. Apostoli au lasat, dupa porunca Domnului, ca urmasi la conducerea Bisericii vazute, pe episcopi, carora le-au dat aceasta autoritate, impartasindu-le harul Sfantului Duh prin punerea mainilor, adica prin hirotonie. Despre aceasta ne incredinteaza atat Sf. Scriptura, cat si Sf. Traditie. Sf. Apostol Pavel, asezand ca episcopi pe Tit in Creta si pe Timotei in Efes, le da invataturi si sfaturi cum sa-si conduca credinciosii.
El scrie lui Timotei: “Nu fi nepasator fata de harul ce este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mainilor mai-marilor preotilor.Cugeta, la acestea, tine-te de acestea, ca propasirea ta sa fie vadita tuturor. Ia seama anume la tine insuti si la invatatura; staruie in acestea. Caci facand aceasta, si pe tine te vei mantui, si pe cei care te asculta” (I Tim. 4, 14-16). Iar despre hirotonia preotilor spune aceluiasi Timotei: “Mainile degrab sa nu-ti pui pe nimeni, nici nu te face partas la pacatele altora. Pastreaza-te curat” (I Tim. 5, 22).
Mantuitorul a incredintat, deci, conducerea Bisericii Sale vazute Apostolilor, prin insasi puterea Duhului Sfant data lor (Ioan 20, 22-23), iar acestia au incredintat-o episcopilor, iar episcopii preotilor, impartasindu-le harul Sf. Duh prin Taina hirotoniei. Prin urmare, cine asculta de episcopii hirotoniti sau de preoti, dupa randuiala canonica a Bisericii, asculta de Sf. Apostoli, adica de Domnul nostru Iisus Hristos, iar cine se leapada de episcopii legitimi si de preoti, se leapada de Sf. Apostoli, adica de Domnul nostru Iisus Hristos, dupa insesi cuvintele Mantuitorului (Luca 10, 16).
Cineva m-a intrebat cum s-a ajuns la “alterarea” imaginii de preot. Aceasta imagine a fost alterata tot de oameni. Pe mine cel mai mult la oameni ma enerveaza faptul ca generalizeaza totul. Daca un preot are un anumit pacat sau se comporta neadecvat, nu inseamna ca totii preotii sunt la fel. Si preotul este cel care ne incununeaza principalele momente ale vietii: nasterea, cununia si moartea! Dar fara preot nu avem mantuire. De ce zic aceste cuvinte, deoarece, numai prin preot putem sa luam iertarea in aceasta lume in fata lui Dumnezeu!  Dupa ce se termina spovedania, preotul pune mainile pe cap si spune: „Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile iubirii Sale de oameni, sa te ierte pe tine, fiule (N), si sa-ti lase tie toate pacatele. Iar eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este data, te iert, si te dezleg de toate pacatele tale, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin” Asadar nu poti sa ai pacatele iertate fara preot. Si daca preotul este beat ( de exemplu) si te spovedeste, si rosteste aceasta rugaciune, harul Duhului Sfant se pogoara peste tine, iar pacatele iti sunt iertate. Daca un preot este intr-un sant si nu se poate ridica, datoria de crestin a ta, este sa te duci sa-l ajuti, caci are Dumnezeu grija de fiecare la Judecata de Apoi.

Am numit acest articol, <>. L-am numit Icoana pe preot, caci in mod normal trebuie ca preotul sa reprezinte pentru parohia si pentru oile pe care le pastoreste o Icoana. El trebuie sa fie la fel ca Maica Domnului, un rugator si un indrumator pentru parohia sa, in fata Judecatorului. Ca nu sunt toti “icoane” se mai datoreaza si pacatelor lumii. Caci se spune ca atunci cand se vor apropia vremurile de pe urma, multe schimbari vor avea loc, si asta pe noi ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne faca mai rugatori. Ii multumesc bunului Dumnezeu ca m-a invrednicit sa cunosc preoti vrednici, preoti Icoana a lui Dumnezeu. Si pentru rugaciunile lor, ne mai tine Dumnezeu pe acest pamant.
Multi poate se intreb ce este “mila” enoriasului. Prin aceste cuvinte am vrut sa fac referire la banii care se spun ca ii iau preotii de la diferite servicii.
“De ce sa ii dau bani, daca vine la mine cu Icoana sau cu Boboteaza? De ce sa ii dau 5 milioane (n.r. in moneda veche) ca sa ma cunune ? “
Am primit aceste intrebari de la un prieten. Iti raspund din nou, pe aceata cale. Nimeni nu te obliga sa ii dai bani daca vine preotul la tine acasa si o binecuvinteaza cu Apa Sfintita, daca vrei tu sa ii dai, ii dai. Crezi ca daca nu ii dai, anul care vine te va ocoli ??? Preotul este pastoral si pentru oile cele bune, si pentru cele ratacite. El pleaca in cautarea oii ratacite, si e o bucurie mare, in momentul in care acesta o gaseste. Lasa oile cele bune, cele cuminti in grija Patorului Vesnica, al Domnului Iisus Hristos. Iata ca exista o legatura intre Dumnezeu si preot. Banii pentru acea cununie, scumpul meu preot ii dai pentru ca ia si el parte la bucuria ta, iar din banii aceea o parte din ei se duc si la biserica, la Casa Domnului. Nu ii ia el pe toti in buzunar sa isi cumpere BMW.
Cum am mai zis, vrand nevrand preotul este alaturi de noi mereu. Chiar daca nu toti sunt “Icoane”, sau chiar daca altii apeleaza prea mult la “mila” enoriasului, Harul Duhului Sfant care i-a fost dat de Dumnezeu la hirotonie, nu il paraseste.
Iertati pentru a fi iertati si daca veti avea credinta cat un graunte de mustar, si vei spune spune muntelui acestuia: Muta-te, acesta se va muta!

P.S! Scumpul meu prieten, preotul este Icoana ta catre Dumnezeu, este present in viata ta fie ca vrei fie ca nu vrei. El are puterea de a primi iertarea de pacate de la Dumnezeu. La fel cum Biserica e Casa lui Dumnezeu ( si nu au fost construite degeaba) la fel si el este puntea ta de legatura intre Dumnezeu si tine!

Un comentariu: