14 februarie, 2011

Valendtin's Day vs. Dragobete



De Sfantul Valentin te iubesc mult de tot. Esti persoana cea mai importanta in viata mea. Asa suna o declaratie de dragoste. Noi romani suntem tari. Ne place sa adoptam tot ceea ce se poate. De la sarbatori pana la fel si fel de evenimente. Am adoptat Sf.Valentin’s Day, a inceput sa prinda radacini si Haloween-ul. Ce mai trebuie sa mai importam? Poate vreo sarbatoare budista, sau a unui trib din Africa?
Valentin’s Day. Istoria acestei zile incepe de pe vremea imparatului roman Caludiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, in locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. In consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.
Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind facute în locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de împărat.
Intr-un final, Claudiu l-a găsit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerand că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind "Adu-ți aminte de Valentin al tău."
 Cam aceasta este istoria acestei zile. Bineinteles ca sunt de accord cu o zi a iubirii, dar de ce sa o importam de la americani? De ce sa mai dam o data dovada ca suntem niste cobaii??
 În Danemarca și Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială. În Turcia, Valentine's day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci În cultura persană (Iran) S este o zi dedicată iubirii și are loc pe 29B în calendarul solar jalali. Dată corespunzătoare calendarului gregorian este 17 februarie. S se sărbătorește în Marele Imperiu Persan deja din sec 20 i.e.n. În Egipt este o altă zi a iubirii pe data de noi 4, numită ziua iubirii egiptene. In România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste.
De ce sa nu ne respectam sarbatoarea strabuna, de ce sa nu sarbatorim de Dragobete ?  Cine este cu adevart roman, sarbatoreste atunci, pe 24 februarie! Fi-ti Romani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu