15 februarie, 2011

Ultima scrisoare catre mama, a unui consumator de etnobotanice,

Aseara, pe 14.02.2011 la Emisiunea Rai da Buni, de pe Antena 2, a fost citita urmatoarea scrisoare a unui consumator de etnobotanice. Am ramas socat. Este cutremuratoare. Mai jos o voi reda si eu!


Citeste aceste randuri mama. Asta e ultima scrisoare pe care ti-o trimit din suflet. Si stiu ca plangi si ca te doare.
Puteam sa merg la scoala, sa ma distrez in alte locuri dar moartea mi-a batutu la usa si m-a-ndemnat sa merg la shopuri
Plecam cu zilelede-acasa, uitam de clipele frumoase. Imi pierdeam noptile fumand in anturaje mincinoase.
La mine-n dormitor era pustiu. Lumina stinsa. Pe masa farfuria neatinsa cu mancare. Si te-ntrebai mereu: ”Unde e baiatul meu?”
Dar mama, nu fi trista, are grija Dumnezeu.
Si stiu ca plangi printre sughituri, citind tot ce-am avut sa-ti scriu, caci poate sunt deja-n perfuzii, sau poate sunt intr-un sicriu.
Sa ma ierti mama pentru asta, caci mi-am dus viata in noroi. Mi-am batut joc de tinerete, nu pot da timpul inapoi. E prea tarziu acuma mama....
Si fiinca stii cum e sa doara, te rog sa faci orice acum, ca alti copii sa nu mai moara.
Eu am fost slab. Am avut tot – si cer senin si usi deschise. Nu vreau si altii sa le piarda.
Opriti tarabele de vise! 

Haide-ti sa fim uniti, pentru a inchide aceste magazine! Pentru a nu muri si fratele tau, ori sora ta! Haide-ti sa iubim viata! 

14 februarie, 2011

Pentru tine,

LOREDANA !!!!

Valendtin's Day vs. Dragobete



De Sfantul Valentin te iubesc mult de tot. Esti persoana cea mai importanta in viata mea. Asa suna o declaratie de dragoste. Noi romani suntem tari. Ne place sa adoptam tot ceea ce se poate. De la sarbatori pana la fel si fel de evenimente. Am adoptat Sf.Valentin’s Day, a inceput sa prinda radacini si Haloween-ul. Ce mai trebuie sa mai importam? Poate vreo sarbatoare budista, sau a unui trib din Africa?
Valentin’s Day. Istoria acestei zile incepe de pe vremea imparatului roman Caludiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, in locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. In consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.
Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind facute în locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de împărat.
Intr-un final, Claudiu l-a găsit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerand că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind "Adu-ți aminte de Valentin al tău."
 Cam aceasta este istoria acestei zile. Bineinteles ca sunt de accord cu o zi a iubirii, dar de ce sa o importam de la americani? De ce sa mai dam o data dovada ca suntem niste cobaii??
 În Danemarca și Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială. În Turcia, Valentine's day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci În cultura persană (Iran) S este o zi dedicată iubirii și are loc pe 29B în calendarul solar jalali. Dată corespunzătoare calendarului gregorian este 17 februarie. S se sărbătorește în Marele Imperiu Persan deja din sec 20 i.e.n. În Egipt este o altă zi a iubirii pe data de noi 4, numită ziua iubirii egiptene. In România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste.
De ce sa nu ne respectam sarbatoarea strabuna, de ce sa nu sarbatorim de Dragobete ?  Cine este cu adevart roman, sarbatoreste atunci, pe 24 februarie! Fi-ti Romani!

08 februarie, 2011

Preotul intre “Icoana” si “mila” enoriasului


 Zilele trecute am vorbit cu un prieten despre preoti. Acesta a sustinut ca lumea poate sa existe sa fara preoti. Ca ei sunt hoti si spagagii. Haide-ti sa vedem de unde vin preotii si dupa aceea mai vorbim despre ei.
Sf. Apostoli au lasat, dupa porunca Domnului, ca urmasi la conducerea Bisericii vazute, pe episcopi, carora le-au dat aceasta autoritate, impartasindu-le harul Sfantului Duh prin punerea mainilor, adica prin hirotonie. Despre aceasta ne incredinteaza atat Sf. Scriptura, cat si Sf. Traditie. Sf. Apostol Pavel, asezand ca episcopi pe Tit in Creta si pe Timotei in Efes, le da invataturi si sfaturi cum sa-si conduca credinciosii.
El scrie lui Timotei: “Nu fi nepasator fata de harul ce este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mainilor mai-marilor preotilor.Cugeta, la acestea, tine-te de acestea, ca propasirea ta sa fie vadita tuturor. Ia seama anume la tine insuti si la invatatura; staruie in acestea. Caci facand aceasta, si pe tine te vei mantui, si pe cei care te asculta” (I Tim. 4, 14-16). Iar despre hirotonia preotilor spune aceluiasi Timotei: “Mainile degrab sa nu-ti pui pe nimeni, nici nu te face partas la pacatele altora. Pastreaza-te curat” (I Tim. 5, 22).
Mantuitorul a incredintat, deci, conducerea Bisericii Sale vazute Apostolilor, prin insasi puterea Duhului Sfant data lor (Ioan 20, 22-23), iar acestia au incredintat-o episcopilor, iar episcopii preotilor, impartasindu-le harul Sf. Duh prin Taina hirotoniei. Prin urmare, cine asculta de episcopii hirotoniti sau de preoti, dupa randuiala canonica a Bisericii, asculta de Sf. Apostoli, adica de Domnul nostru Iisus Hristos, iar cine se leapada de episcopii legitimi si de preoti, se leapada de Sf. Apostoli, adica de Domnul nostru Iisus Hristos, dupa insesi cuvintele Mantuitorului (Luca 10, 16).
Cineva m-a intrebat cum s-a ajuns la “alterarea” imaginii de preot. Aceasta imagine a fost alterata tot de oameni. Pe mine cel mai mult la oameni ma enerveaza faptul ca generalizeaza totul. Daca un preot are un anumit pacat sau se comporta neadecvat, nu inseamna ca totii preotii sunt la fel. Si preotul este cel care ne incununeaza principalele momente ale vietii: nasterea, cununia si moartea! Dar fara preot nu avem mantuire. De ce zic aceste cuvinte, deoarece, numai prin preot putem sa luam iertarea in aceasta lume in fata lui Dumnezeu!  Dupa ce se termina spovedania, preotul pune mainile pe cap si spune: „Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile iubirii Sale de oameni, sa te ierte pe tine, fiule (N), si sa-ti lase tie toate pacatele. Iar eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este data, te iert, si te dezleg de toate pacatele tale, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin” Asadar nu poti sa ai pacatele iertate fara preot. Si daca preotul este beat ( de exemplu) si te spovedeste, si rosteste aceasta rugaciune, harul Duhului Sfant se pogoara peste tine, iar pacatele iti sunt iertate. Daca un preot este intr-un sant si nu se poate ridica, datoria de crestin a ta, este sa te duci sa-l ajuti, caci are Dumnezeu grija de fiecare la Judecata de Apoi.

Am numit acest articol, <>. L-am numit Icoana pe preot, caci in mod normal trebuie ca preotul sa reprezinte pentru parohia si pentru oile pe care le pastoreste o Icoana. El trebuie sa fie la fel ca Maica Domnului, un rugator si un indrumator pentru parohia sa, in fata Judecatorului. Ca nu sunt toti “icoane” se mai datoreaza si pacatelor lumii. Caci se spune ca atunci cand se vor apropia vremurile de pe urma, multe schimbari vor avea loc, si asta pe noi ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne faca mai rugatori. Ii multumesc bunului Dumnezeu ca m-a invrednicit sa cunosc preoti vrednici, preoti Icoana a lui Dumnezeu. Si pentru rugaciunile lor, ne mai tine Dumnezeu pe acest pamant.
Multi poate se intreb ce este “mila” enoriasului. Prin aceste cuvinte am vrut sa fac referire la banii care se spun ca ii iau preotii de la diferite servicii.
“De ce sa ii dau bani, daca vine la mine cu Icoana sau cu Boboteaza? De ce sa ii dau 5 milioane (n.r. in moneda veche) ca sa ma cunune ? “
Am primit aceste intrebari de la un prieten. Iti raspund din nou, pe aceata cale. Nimeni nu te obliga sa ii dai bani daca vine preotul la tine acasa si o binecuvinteaza cu Apa Sfintita, daca vrei tu sa ii dai, ii dai. Crezi ca daca nu ii dai, anul care vine te va ocoli ??? Preotul este pastoral si pentru oile cele bune, si pentru cele ratacite. El pleaca in cautarea oii ratacite, si e o bucurie mare, in momentul in care acesta o gaseste. Lasa oile cele bune, cele cuminti in grija Patorului Vesnica, al Domnului Iisus Hristos. Iata ca exista o legatura intre Dumnezeu si preot. Banii pentru acea cununie, scumpul meu preot ii dai pentru ca ia si el parte la bucuria ta, iar din banii aceea o parte din ei se duc si la biserica, la Casa Domnului. Nu ii ia el pe toti in buzunar sa isi cumpere BMW.
Cum am mai zis, vrand nevrand preotul este alaturi de noi mereu. Chiar daca nu toti sunt “Icoane”, sau chiar daca altii apeleaza prea mult la “mila” enoriasului, Harul Duhului Sfant care i-a fost dat de Dumnezeu la hirotonie, nu il paraseste.
Iertati pentru a fi iertati si daca veti avea credinta cat un graunte de mustar, si vei spune spune muntelui acestuia: Muta-te, acesta se va muta!

P.S! Scumpul meu prieten, preotul este Icoana ta catre Dumnezeu, este present in viata ta fie ca vrei fie ca nu vrei. El are puterea de a primi iertarea de pacate de la Dumnezeu. La fel cum Biserica e Casa lui Dumnezeu ( si nu au fost construite degeaba) la fel si el este puntea ta de legatura intre Dumnezeu si tine!